ROZVOZ ZDARMA TŘEBÍČ
A DALŠÍ VYBRANÁ MĚSTA
Virtuální prohlídka
E-mail pro převod prostředků EKR
E-mail:objednavky@proudzdravi.cz
Čočka drobnozrnná černá 400 g

- Popis produktu
- Komentáře 0
- Čočka drobnozrnná černá 400 gSkladem 3 ks42,00 Kč36,52 Kč bez DPH
- Mezi hlavní výhody patří její nutriční hodnota a mimořádné složení.
- Je bohatým zdrojem aminokyselin isoleucinu a lysinu. Jedná se o aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA), které hrají významnou roli při svalové regeneraci.
- Isoleucin kromě toho výrazně ovlivňuje i metabolismus glukózy – tzn., reguluje hladinu cukru v krvi. Co to všechno znamená? Že Beluga představuje ideální potravu pro sportovce všech kategorií. A samozřejmě nejen pro ně.
- Je to luštěnina s typicky oříškovým, lehce nasládlým a zemitým aromatem, má drobná zrnka temně černé barvy.
- Černá čočka BELUGA
Alergeny
- nejsou známé
S čím nejlépe černou čočku jíst
- Její chuť je lehce nasládlá a stejně jako u cizrny, jemně oříšková. Výborným doplňkem je zelenina, ať už dušená či syrová. Je-li naše trávení slabší, přikloňme se raději k dušené variantě. Čočkou lze naplnit rozpečený batát, cukety, brambor či rajče, lilek, dýni, promíchat s jasmínovou rýží, použít na výtečnou bylinkovou pomazánku, uvařit polévku, dokonce i veganský burger, zeleninový nákyp.
- Jako příloha je vskutku výtečná. Zkuste ji promísit s bílým sezamem, majoránkou a dýňovým či vlašským olejem, případně dochutit limetkovou šťávou s troškou dobrého kari koření.
Zdravotní přínos
- V prvé řadě je to vláknina, které my Češi, pradávný národ ovesných vloček, jáhel a krup, konzumujeme více méně poskrovnu. Jednou porcí luštěniny významně naplníme téměř 100 % denní dávku. K tomu si stačí dát jablko, přidat několik oříšků, posvačit celozrnný chléb a o dostatek vlákniny máme postaráno.
- Dalším významným přínosem je její nízký glykemický index, jsme-li tedy na redukční či diabetické dietě, čočka nám udělá nevídaně dobře. Je výborná a skutečně zasytí. Její černá barva dokonce zahrnuje podobné antioxidanty, jako borůvky nebo ostružiny.
- Luštěniny všeobecně skrývají více železa, hořčíku, vápníku, selenu, zinku či vitamínů skupiny B. Jejich nejvyšší užitek ovšem shledávám v sytícím efektu a čistících účincích. Dopřejme si je tedy alespoň v třech porcích týdně.
Tipy a recepty na použití
- Batát plněný čočkou Beluga
- 2 batáty
- 80 g čočky Beluga + 1 g Nori
- 50 g kukuřice
- česnek
- himalájská sůl
- cibulka
- avokádový olej
- avokádo + citrón + himalájská sůl
- petrželka na ozdobení
- Batát nařízneme, dáváme pozor, abychom jej nepřekrojili, pečeme v troubě na 180 °C, dokud se více nerozvine. Na trošce avokádového oleje podusíme cibulku, přidáme beluga čočku, Nori řasu, kukuřici a podlijeme troškou vody. Osolíme, dochutíme česnekem. Jakmile se vydusí veškerá voda a směs je měkká, naplníme batát a ještě chvíli pečeme. Z avokáda, citrónu a himalájské soli vytvoříme pastu, kterou pak batát dozdobíme.
- Salát s čočkou Beluga
- 100 g čočky Beluga
- 1 g Nori řasy
- 50 g rukoly
- lahůdková cibulka
- 10 oliv bez pecky
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- limetková šťáva
- stroužek česneku
- himalájská sůl
- bílé sezamové semínko
- Čočku povaříme s mořskou řasou doměkka. Do mísy vložíme opranou rukolu, rajčata a červenou papriku nakrájenou na kostičky, lahůdkovou cibulku. Promísíme s olivami a hotovou čočkou Beluga. Dochutíme česnekem, himalájskou solí a citrónovou šťávou. Posypeme semínkem.
Návod k přípravě
- Černou čočku namočte na 2 hodiny, propláchněte a vařte do měkka 10-15 minut, bez namáčení 15-20 minut.
Nutriční hodnoty na 100 g
- Energetická hodnota 1286 kJ / 305 kcal
- Tuky 1,6 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
- Sacharidy 41 g
- z toho cukry 1,1 g
- Bílkoviny 23 g
- Sůl 0,02 g
Vyrobeno
- Česká republika