Mungo (fazole) - zelená sója 250 g

- Popis produktu
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Mungo (fazole) - zelená sója 250 gDoručení do 2 pracovních dnů. > 10 ks32,00 Kč27,83 Kč bez DPH
- Mungo jsou malé, tmavě zelené fazolky, které mají nasládlou chuť.
- Mungo můžete vařit, ale i klíčit. Klíčením se obsah cenných látek výrazně zvyšuje.
- Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitaminů skupiny B.
- Naklíčené fazole se konzumují nejčastěji syrové. Naklíčené mungo je sladké jako mladý hrášek, výborně se hodí do pomazánek a salátů.
- Pokud chcete mungo vařit, je třeba fazolky důkladně promýt a namočit. Tepelně upravené mungo můžete použít například do zeleninových polévek, rýžových a těstovinových salátů, případně do směsí se zeleninou či masem.
- mungo - zelená sója
Alergeny
- nejsou známé
Tipy a recepty na použití
- příloha - uvařené mungo promíchejte s orestovanou cibulkou a česnekem nebo bylinkami
- salát - uvařené a vychladlé mungo skvěle chutnají s čerstvou zeleninou, také můžete mungo smíchat s rýží, nastrouhaným jablkem a mrkví a dochutit vše medem, sezamovým olejem, petrželkou, jablečným octem, muškátem a bylinkovou solí
- polévka - při vaření stačí k mungo přidat zeleninu, například mrkev nebo cibuli, a na konci dochutit
- rizoto - klasické rizoto můžete obohatit těmito fazolemi
- karbanátky - nastrouhanou a orestovanou mrkev a cibuli smícháme s česnekem, vejcem, vařenou quinou a vařenými fazolemi, vše rozmixujeme, dosolíme, vytvoříme karbanátky a dáme je péct na 30 minut na 200 °C
- polévka - orestujte šalotku a česnek s kurkumou, římským kmínem, mletou skořicí a s chilli, zalijte vývarem a přidejte mungo, vařte do měkka, dochucujte solí, citrónovou šťávou a čerstvým koriandrem
Fazole je potřeba před použitím namočit aspoň na 2 hodiny. Při vaření použijte čerstvou vodu, abyste předešli nadýmaní. Mungo solte až po uvaření, jinak vám ve vodě zvtrdnou.
Mungo fazole jsou semena rostliny vigny zlaté. Vigna pochází z Indie a pěstuje se dnes jak tam, tak například i v Číně nebo v Thajsku. V Číně jsou fazole mungo známe již od roku 3000 před naším letopočtem. Vigna je keříčkovitá rostlina většinou ne vyšší než metr a její fazolky jsou ukryté v luscích. Lze ji dokonce pěstovat i u nás.
Návod k přípravě
- Fazole mungo namočte na 2 hodiny, propláchněte a vařte do měkka 25 minut.
Nutriční hodnoty na 100 g
- Energetická hodnota 1452 kJ / 347 kcal
- Tuky 1 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
- Sacharidy 63 g
- Vláknina 17 g
- z toho cukry 7 g
- Bílkoviny 24 g
- Sůl 0 g
Země původu
- Čína