Lahůdkové droždí 100 g

- Popis produktu
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Související zboží1
- Lahůdkové droždí 100 gDoručení do 2 pracovních dnů. 8 ks44,00 Kč38,26 Kč bez DPH
Slad se nejčastěji vyrábí z ječmene, proto je tento druh droždí s lepkem.
- Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.
- Neaktivní pivovarské kvasnice.
Alergeny
- Lepek
Tipy a recepty na použití
- karbanátky
- přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu - drožďová pomazánka
- smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky - vajíčková pomazánka
- orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami - bazalkové pesto
- rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky) - smetanové omáčky
- rizota
- saláty
- dušená zelenina
- luštěninová jídla
- na chleba namazaný máslem nebo tvarohem
Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?
- glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku, jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
- bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit, chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
- volnou kyselinu glutamovou najdete např
– ve zralých rajčatech
– ve zrajících potravinách jako je parmezán
– ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
– v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
– v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti - pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
- důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje
PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ
Nutriční hodnoty na 100 g
- Energetická hodnota 1590 kJ / 380 kcal
- Tuky 4 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 1,1 g
- Sacharidy 39 g
- z toho cukry 0,1 g
- Bílkoviny 44 g
- Sůl 1 g
Vyrobeno
- Česká republika