ROZVOZ ZDARMA TŘEBÍČ
A DALŠÍ VYBRANÁ MĚSTA
Virtuální prohlídka
E-mail pro převod prostředků EKR
E-mail:objednavky@proudzdravi.cz
- Úvod
- Potraviny
- Ořechy, semínka, sušené plody
- Sušené plody
- Kakaové boby BIO nepražené 100 g
Kakaové boby BIO nepražené 100 g

- Popis produktu
- Komentáře 0
- Související zboží4
- Kakaové boby BIO nepražené 100 gSkladem 1 ks59,00 Kč51,30 Kč bez DPH
- Tyto bio kakaové boby jsou po fermentaci pouze usušeny na vzduchu a očištěny bez pražení.
- Hodí se k přímému mlsání, do raw desertů i pečených sladkostí.
- Každý bob má na povrchu tenkou slupičku bez chuti, kterou můžeme (ale nemusíme) před konzumací odloupnout.
- Pro zvýraznění chuti můžeme opražit.
- Kakaové boby můžeme i nadrtit či rozmixovat na prášek.
- Kakaovník pochází z Amazonie a archeologické nálezy naznačují, že kakao se na území dnešního Ekvádoru používalo již před 5000 lety. I když světové produkci nyní vévodí Afrika, Ekvádor je stále častěji cílovou destinací výrobců gurmánských čokolád. Místní druh kakaa Arriba Nacional vyniká plnou lehce kořeněnou chutí a vůní s nižší hořkostí.
- Tyto kakaové boby jsou vykupovány přímo od farmářů z několika oblastí, a proto se může lehce měnit jeho barva a chuť.
- Kakaový bob je základem kvalitní čokolády i kakaa
- Tyto plody (Theobroma cacao) se botanicky řadí k ořechům a chutnají podobně jako hořká čokoláda.
- Nepražené působí jako výborný prostředek, jak dodat tělu energii, dobrou náladu, vitální mysl a jsou základem zdravého životního stylu.
- Patří k řadě kvalitních ekologických surovin, které jsou 100% přírodní, 100% syrové (RAW) a byly vyrobeny podle norem fair-trade.
- Kakaové boby mají bohaté spektrum pozitivních účinků pro zdraví i pro svěží mysl.
- Flavonoidy jsou antioxidační látky, chrání tělo před účinky volných radikálů, mají řadu příznivých účinků, prospívají spolu s vápníkem k harmonické funkci srdce a cév a pomáhají udržovat normální krevní tlak. Jejich obsah bohužel výrazně klesá při pražení kakaových bobů. Najdeme je také v ovoci, zelenině, čaji nebo červeném víně. Antokyany jsou obsaženy například i v borůvkách nebo acai a mají výrazný pozitivní účink na lidský organizmus.
- Díky obsahu železa, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu přispívají k udržení normálního stavu kostí a zubů, normální funkci svalů, ke zdravé tvorbě bílkovin, červených krvinek a hemoglobinu, k normálnímu přenosu kyslíku v těle, k normální funkci imunitního systému, k normální funkci trávicích enzymů, k normálnímu energetickému metabolizmu, podporují zdravé dělení buněk.
- Jsou velmi dobrým zdrojem minerálních látek.
- nepražené kakaové boby BIO
Alergeny
- nejsou známé
Tipy a recepty na použití
- na posypání – boby posypte hotové moučníky, ovocné saláty nebo si je přidejte do oblíbené kaše či jogurtu
- domácí čokoláda – na přípravu domácí čokolády budete potřebovat jen boby a třtinový cukr, kakaové boby 5 minut opražte na pánvi, ještě teplé je dejte do mixéru a mixujte, přidejte cukr a mixujte, dokud se neuvolní kakaové máslo a směs nezíská hladkou konzistenci, na plech čokoládu vylijte do požadovaného tvaru, nakonec můžete ještě teplou čokoládu posypat třeba oříšky nebo sušeným ovocem
- nápoje – boby se dají při mixování přidat i do smoothie
- omáčky – rozmixované a krátce opražené kakaové boby můžete použít pro výrobu slané omáčky, její základ tvoří osmažená cibulka, česnek, tymián a chilli, poté se přidává čokoláda a nakonec vývar, vše provařte 7 minut a dochuťte solí a pepřem
- mexická kuchyně – v mexických receptech se čokoláda z bobů hojně využívá i ve slaných pokrmech, přidává se většinou v malých dávkách společně s kořením
- dezerty – rozmixované boby můžete využít ve vašich klasických sladkých receptech místo běžného kakaa
- Kakaové boby jsou sušené plody kakaovníku, tyto pochází z oblasti Ekvádoru, kde byl pěstován již v 5. století. Díky Španělům se kakaové boby dostaly do Evropy a už v 16. století se staly oblíbenou surovinou.
- Kakové boby jsou vlastně 100% kakao, takže jich nikdy nespotřebujete tolik, jako běžně dostupného obyčejného kakaa. Pro zahnání hladu se dají jíst i samotné. Rychle zasytí a vy tak můžete odehnat chuť na sladké. Při prvním ochutnání je jejich chuť silně hořká, což vás může překvapit. Při dalších soustech si ale tuto nezvyklou chuť snadno oblíbíte.
Nutriční hodnoty na 100 g
- Energetická hodnota 2308 kJ / 561 kcal
- Tuky 49,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 29,0 g
- Sacharidy 1,2 g
- z toho cukry 1,2 g
- Vláknina 30,0 g
- Bílkoviny 14,0 g
- Sůl 0,03 g
Země původu
- Ekvádor