ROZVOZ ZDARMA TŘEBÍČ
A DALŠÍ VYBRANÁ MĚSTA
Virtuální prohlídka
E-mail pro převod prostředků EKR
E-mail:objednavky@proudzdravi.cz
Jáhly BIO 500 g

- Popis produktu
- Komentáře 0
- Jáhly BIO 500 gSkladem 2 ks38,00 Kč33,04 Kč bez DPH
- jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uchovávejte v lednici
- nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout
- také je potřeba jáhly před vařením spařit, nejlépe 3x vařící vodou, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout
- po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou
- při vaření přidejte špetku soli i když je upravujete na sladko
- jáhly
- Může obsahovat stopy lepku.
Alergeny
- nejsou známé
Tipy a recepty
- polévky
- sladké pečení
- kaše - jáhly mohou rozšířit vaše snídaňové kaše , jáhlovou kaši můžete použít také jako přílohu třeba ke grilované zelenině
- rizoto - nahraďte klasickou rýži v rizotu jáhly
- placky - z vařených jáhel, kostiček zeleniny, česneku, bylinek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placičky
- nádivky - uvařené jáhly smíchejte například s restovanou cibulkou, sýrem a bylinkami, naplňte směsí papriky a zapečte je
- slané koláče - jáhly mohou být i základem pro jahelný quiche nebo nákyp
- knedlíky - pro celiaky z jáhel připravíte jahelné knedlíky jako chutnou alternativu těch klasických
- jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky
- v dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku
- na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo
- jedná se o obilovinu vhodnou pro bezlepkovou dietu
- její biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření
Recept na sladko - Jáhlový nákyp
ingredience:
- 250 g jáhel
- 500 ml rostlinného mléka
- 100 g přepuštěného (Ghi) másla
- strouhanka
- olej
- růžová sůl
- 2 žlouty z čerstvých vajec
- čerstvé vyloupané švestky (nebo kompot)
- rozinky
- strouhané mandle
- karobový prášek
- javorový sirup
postup:
- jáhly dáme do hrnce a 3x za sebou je spaříme vřící vodou, aby ztratily svoji hořkost
- pak jáhly zalijeme 500 ml rostlinného mléka (u jáhel platí pravidlo: 1 díl jáhel na 2 díly tekutiny), osolíme špetkou soli, přidáme kapku oleje a přivedeme k varu
- vaříme na mírném ohni 10 minut, občas ode dna promícháme, poté necháme ještě dojít pod pokličkou
- kaši odstavíme, necháme vychladnout, jáhly všechnu tekutinu vstřebají
- do vychlazené kaše zamícháme 2 žloutky, na kousky nakrájené čerstvé švestky, rozinky a strouhané mandle
- do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou vložíme jáhlovou směs
- povrch poklademe kousky přepuštěného másla a posypeme karobovým práškem
- pečeme na 180 °C asi 20 minut
- vytáhneme, rozkrájíme a ozdobíme javorovým sirupem
Přejeme dobrou chuť
Skladování
- Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
- Při vyšší teplotě mají tendenci žluknout.
Nutriční hodnoty na 100 g
- Energetická hodnota 1 474 kJ / 348 kcal
- Tuky 1,4 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
- Sacharidy 71 g
- z toho cukry 0,7 g
- Bílkoviny 13 g
- Sůl <0,01 g
Země původu
- Maďarsko