ROZVOZ ZDARMA TŘEBÍČ
A DALŠÍ VYBRANÁ MĚSTA
Virtuální prohlídka
E-mail pro převod prostředků EKR
E-mail:objednavky@proudzdravi.cz
Čočka červená 200 g

- Popis produktu
- Komentáře 0
- Čočka červená 200 gSkladem 11 ks20,00 Kč17,39 Kč bez DPH
- Červená čočka je velmi oblíbenou luštěninou. Má velmi široké použití, na rozdíl od ostatních luštěnin se nemusí namáčet, je velmi rychle uvařená a nepůsobí tolik nadýmavě. Navíc můžete přidat k čočce sušenou majoránku, snítku kadeřavé petrželky nebo další bylinky, které snižují nadýmání. Nadýmavý efekt můžete snížit i tím, že čočku prvně necháte naklíčit. Díky obsahu bílkovin, minerálních látek a také vitaminů každé jídlo, do kterého červenou čočku přidáte, velmi zhodnotíte. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitaminu B6. Obsahuje vlákninu, která především povzbuzuje činnost střev a je dobrou prevencí zácpy. Škroby obsažené v luštěninách se díky vysokému obsahu vlákniny pomalu vstřebávají, a umožňují tak velmi rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. Červená čočka je vhodná pro těhotné a kojící matky.
- Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso, protože velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích.
- červená čočka
Alergeny
- nejsou známé
Využití
kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
- zapečená - čočku můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku
- v omáčce - čočka může skvěle nahradit maso v omáčce
- do pečiva - trochu méně uvařenou čočku přidejte do těsta a nechte upéct, v pečivu chutná podobně jako oříšky
Návod k přípravě
- červenou čočku celou neloupanou namočte na 2 hodiny, propláchněte a vařte do měkka 10-15 minut.
Nutriční hodnoty
- Energetická hodnota 1434 kJ / 341,4 kcal
- Tuky 0,7 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
- Sacharidy 74,9 g
- z toho cukry 0 g
- Bílkoviny 24,7 g
- Sůl 0 g
Vyrobeno
- Česká republika